OPC Catalunya constata a Barcelona la recuperació del sector a la primera jornada postpandèmia

OPC Catalunya ha organitzat la primera jornada després de la pandèmia i ha constatat la recuperació del sector de l’organització de congressos davant de més de 80 professionals del sector. Barcelona continua estant posicionada entre les destinacions MICE més importants del món, sobretot en l’àmbit medicocientífic.

Aquestes han estat algunes de les conclusions posades en comú pels ponents Marc Rodríguez, General Manager del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) i Anna Bueno, Association Meetings Manager de Convention Bureau (BCB).

Reptes de futur
Guillem Torres, president d’OPC Catalunya, ha afirmat durant la jornada que “un dels impactes de la pandèmia al sector OPC és que ens estem convertint en gestors de riscos més que en gestors de congressos per l’efecte last minute. Els assistents a un congrés confirmen el registre tot just 15 dies abans. Et pots trobar amb 150 o 200 inscripcions més els darrers dies, amb tot allò que això implica en l’organització de l’esdeveniment”.


Guillem Torres, president d’OPC Catalunya

Per la seva banda, Marc Rodríguez ha assegurat que les OPC encara tenen marge de millora en la implementació de serveis digitals, que “és imprescindible i de vegades encara veig massa paper i pocs codis QR”.
Un altre repte a què han de fer front les OPC és el contracte, “que és massa estricte davant la incertesa actual en què vivim. Cal anar més enllà del contracte, que ha de ser un marc general i, sobretot, ser més flexible. D’aquesta manera, es fidelitza més el client final”.
Finalment, Rodríguez ha assegurat que Barcelona compta amb un ecosistema MICE que funciona de manera excel·lent, la ciutat ofereix un servei de molta qualitat i és reconeguda internacionalment. “Només cal que no ens posin pals a les rodes”, ha conclòs.


D’esq. a dreta, Rafael Peris, president de Grup RIC, Anna Bueno (BCB) i Marc Rodríguez (CCIB).

A la seva intervenció Anna Bueno ha indicat que BCB posa grans esforços en la fidelització dels clients. “Barcelona compta amb un sector mèdic i científic brutal i continuem comptant amb ells per continuar atraient clients. Són ambaixadors de la ciutat i el nombre de participants en esdeveniments a la ciutat comtal és de les més altes del món”.
A més, Bueno ha recordat la dada que el 50% dels congressos celebrats a la capital catalana convoquen menys de 500 delegats. Tot i això, ha reclamat més comunicació amb les OPC nacionals, en contraposició amb l’“absoluta confiança” amb què treballen amb les OPCs estrangeres.

La privadesa de les dades als congressos
El primer ponent de la jornada ha estat Xavier Saula, soci fundador del bufet Auris Advocats, que ha analitzat les mesures que ha d’aplicar una OPC per complir els requisits legals quant a la privadesa de les dades dels assistents.
A Espanya és vigent la LOPDGGD, Llei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia de Drets digitals 3/2018 del 5 de desembre. L’incompliment d’aquesta normativa pot implicar sancions de fins a 20 milions d’euros o un 4% de la facturació anual per a l’empresa.

Saula ha recordat que la llei considera una dada personal “qualsevol informació numèrica, alfabètica, gràfica, fotogràfica, acústica o de qualsevol altre tipus relativa a les persones físiques identificades o identificables”. La imatge és una dada de caràcter personal i el tractament de les dades n’inclou la conservació.


Xavier Saula, soci fundador del bufet Auris Advocats

Xavier Saula ha conclòs la seva intervenció desvetllant que una de les últimes tendències detectades ha estat l’obligatorietat imposada pels clients finals de contractar una pòlissa de ciberseguretat als organitzadors de congressos. La ciberseguretat ja és una de les exigències contractuals, en un context en què la protecció de les dades ha viscut una autèntica eclosió davant la massificació dels esdeveniments en línia com a conseqüència de la pandèmia.

La jornada també ha comptat amb la intervenció de les empreses Beamer Audiovisuals, Fluge i Hotels NH Collection, col·laboradors d’OPC Catalunya, que han detallat els serveis que posen a l’abast del sector MICE.

L’esdeveniment ha conclòs amb un emotiu acte de reconeixement a la gran tasca exercida per Christoph Tessmar al sector OPC a Catalunya.


Acte de reconeixement a Christoph Tessmar

Desplaça cap amunt
Scroll to Top